Gartner: 10 skäl till varför båda sidorna av SOA debatten har det fel

Pro-SOA view: SOA är det bästa sedan skivat bröd.

Anti-SOA view: SOA är toast.

SOA måttlig visa: Låt oss bara oroa bakning serviceinriktning i våra affärsprocesser där vi kan.

Jag hade bara nöjet att vara värd en Webcast grundton med Gartners Yefim Natis över på ebizQ “SOA in Action” händelse, och Yefim gjorde ett bra jobb med att poppa myterna kring SOA – inte bara bland nejsägare, men bland de över- optimistiska SOA förespråkare också. i stället uppmanar Yefim en balanserad medelväg med SOA, med en allvarlig betoning på vad det kan göra för verksamheten.

Här är de 10 vanligaste myterna – utfärdas av både SOA “fanatiker” liksom nejsägare – som måste gå till vila (no pun intended)

SOA Fanatic Myt 1 – Services uppfanns på IT-avdelningen och breder ut sig till verksamheten. Denna myt förutsätter att SOA arkitekter och designers “kommer att föra lösningar till företag som företaget självt inte kunde uppfinna” Yefim säger. Men han konstaterar, “inkapslade funktioner har funnits i branschen för evigt. Det är hur verksamheten är uppbyggd.” Istället är SOA om att förbättra den “förmågan hos mjukvaruutvecklare och mjukvaruarkitekter för att modellera den verkliga världen bättre. Programvaran är inte föra lösning för verksamheten, dess bättre förstå verksamheten.

SOA Fanatic Myt 2 – SOA-applikationer är sammansatta av färdiga komponenter. “SOA är inte en Lego spelet” Yefim säger. “Även om tjänsteorienterade system verkligen inkludera inkapslade komponenter eller tjänster, de omfattar även kunder, satskomponenter som inte är serviceinriktad, och inkluderar äldre system som måste vara ansluten till.

SOA Fanatic Myt 3 – Dela eller återanvända programlogiken är den största fördelen med SOA. “I själva verket kommer en framgångsrik miljö har återanvändning av ca 30%, så det är en ungefärlig nummer där du ska må bra om din nivå av återanvändning” Yefim säger. “Om så är fallet, betyder det många organisationer kommer att ha mindre än 30% – så återanvändning är inte det primära nytta, även om det är en av fördelarna med tjänsteorienterad arkitektur Det finns många andra saker, till exempel en gör din inre arkitektur. mer hanterbara, har större töjbarhet, och applikationer som fungerar mycket bättre när de är serviceinriktad.

Cloud, Cloud computing växer upp, en API åt gången, utvecklare, Google köper Apigee för $ 625.000.000, hårdvara, Raspberry Pi träffar tio miljoner försäljning, firar med “premium” bunt, säkerhet, Adobe reanimates NPAPI Flash för Linux efter fyra år stasis

SOA Fanatic Myt 4 – SOA eliminerar behovet av programintegration. Oavsett hur effektiva dina SOA infrastruktur, du fortfarande kommer att behöva Enterprise Application Integration, säger Yefim. Vad SOA gör är “införa en konsistens till arkitektur, liksom verktyg och standarder som hjälper ansökan integration.”

SOA Fanatic Myt # 5 – SOA minskar kostnaderna för IT. Det kan bidra till att minska IT-kostnaderna i loggen sikt, men tidigt, “investering i SOA kostar i själva verket kostar mer” Yefim säger. “Inte för att SOA är mer komplex, men bara för att när du gör något nytt, måste man förstå nya metoden, du måste utbilda människor, du måste köpa nya verktyg -. Och att allt är kostnaderna” Vad SOA gör är “flytta kostnader, fördela kostnaderna på olika sätt.

Yefim tog också tillfället i akt att vederlägga några av de negativa saker också sagt om SOA liksom. Här de fem naysayer myter om SOA

SOA naysayer Myt 1 – SOA införs nya komplikationer och nya problem. “Det kan vara sant, beroende på vad du gjorde innan” Yefim säger. “När allt kommer omkring, komplikationer och problem är alla i förhållande till tidigare erfarenhet.” Men han påpekar, “de flesta frågor som har att göra med att distribuera och upprättande av tjänsteorienterade system är inte frågor om SOA, de är frågor om distribuerad databehandling, eller moderna rutnätsbaserade datornäten.” Utan SOA, säger han, företagen skulle “förmodligen stå inför samma komplikationer och problem.” Minst SOA ger en mer konsekvent strategi för att ta itu med dessa problem.

SOA naysayer Myt 2 – SOA är inget nytt, det är hype, det tar gammalt vin och försöker sälja den i en ny flaska. SOA är bara en uppsättning av grovkorniga fjärrproceduranrop (RPC). SOA bygger på tidigare modeller av distribuerad databehandling och RPC, men det är något annat, Yefim påpekar. “SOA är avsedd att ta itu med ett företag topologi av verksamheten funktionalitet ansökan, medan RPC var avsedda att helt enkelt distribuera ett program.”

SOA naysayer Myt 3 – SOA är dömd eftersom webbtjänster inte fungerar tillräckligt bra. Detta utbredd missuppfattning är baserad på uppfattningen att SOA är helt baserad på SOAP. “Det finns inget gemensamt mellan de två, men människor förväxlar SOA med SOAP SOA handlar inte om webbtjänster -.. Webbtjänster är ett sätt att upprätta anslutningar mellan klienter och tjänster SOA”

SOA naysayer Myt 4 – SOA är svårt att sälja eftersom verksamheten inte kan se fördelarna. Detta är förmodligen sant för grundläggande nivå SOA, men eftersom fler företag flyttar till avancerade SOA kommer affärsfördelar att bli tydligare, säger Yefim. “När allt kommer omkring, är SOA en arkitektur och verksamheten ser programmet som ett sätt att ett mål, snarare än målet i sig.” Men eftersom SOA börjar att stödja nya initiativ såsom händelsestyrd behandling, kan affärs medvetenhet växa. “Händelsestyrt SOA har mycket viktiga komponenter till det som tillåter direkta fördelar, klara fördelar för verksamheten, för alla företag som vill vinna kontroll över sin totala IT miljöinformation eller vill bygga situationsmedvetenhet. “Händelsestyrt styrt~~POS=HEADCOMP SOA, Yefim tillägger:” är grunden för verksamhet övervakning, business intelligence, situationsmedvetenhet. Alla dessa direkt tjäna företag.

SOA naysayer Myt 5 – SOA är föråldrad, och det är dags att gå vidare. Faktum är att industrin förmodligen redo för en ny omgång av slagord, säger Yefim. “Det finns ingen intriger längre i grund SOA. Vi vet hur man gör det, det är inte talade om så mycket som förut.” Men, frågar han, “Vad ska du gå vidare till? De enda alternativen du kommer att finna att SOA kommer att vara avancerade former av SOA.” [Se SOA Nay-sayer Myt 4, ovan …]

Cloud computing växer upp, en API på en gång

Google köper Apigee för $ 625.000.000

Raspberry Pi slår tio miljoner försäljning, firar med “premium” bunt

Adobe reanimates NPAPI Flash för Linux efter fyra års stasis