Identifiera rätt timing innan den förklarar eureka

Den här veckan är jag i staden där Tony Bennett lämnade sitt hjärta och det var hem till uppfinnaren av den kinesiska fortune cookie.

Det är också den stad där Apple iPad fortfarande slut. Det är klart företaget har gjort ett ganska bra jobb att införa teknik och produkter som en väsentlig del av marknaden önskar.

Men innovation är en rolig sak. Medan företag som Apple kan ha funnit stor framgång i vistas före konkurrenterna, men detsamma kan inte sägas om andra som Sun Microsystems.

Virtualiserade computing är ett hett ämne på konferensen jag täcker här, med delegater förebådar en tid då konsumenterna kommer att kunna få tillgång till alla data och köra någon app direkt från en central server nätverk, helt via webben.

Så oavsett vilken typ av enhet vi bär, där vi är och graden av datorkraft vår enhet kan stödja, vi har oavsett resurser som behövs för att stödja kritiska arbetsprocesser.

Med andra ord blir nätverket vår dator – åtkomliga via webben, eller moln. Detta är nu tippad som nästa våg av datorer.

Som sagt, Sun hade samma idé mer än 20 år sedan, och som aldrig tog fart. Så varför nu? De chefer som jag talade med tror Suns innovation var alldeles för tidigt, och marknaden liksom den nödvändiga stödjande teknik bara inte var redo att genomföra Sun vision.

Innovation i sig inte kan garantera framgång, att ha rätt innovation i rätt tid kommer. För vissa företag, men hjälper det också om de har de resurser som krävs för att vänta ut det.

Hårdvara, medan världen klockor iPhone 7, Apple uppdaterar tyst iPad sortiment, Apple, Apple iPhone 7 händelse: Med siffrorna, Apple, hur man kan titta Apples iPhone händelse lever idag, Apple, Bye, bye ruttna apps: Apple syftar till att städa upp app Store

Amazon.com, till exempel, samlat en jättestor US $ 2,8 miljarder underskott i de sju åren fram till dess första lönsamma kvartal 2002.

Founded in 1994, online-återförsäljare framkom vid en tidpunkt då e-handel var en stigande modeord. Men under de följande åren höll säkerhets- och integritetsfrågor konsumenterna tillbaka från att handla på nätet och Internet adoption var inte så genomträngande som det är nu.

Men Amazon höll ut, effektiviserat sina kostnader och förbättrat sin teknik under åren. Lyckligtvis för företaget, tog det under ett decennium innan online shopping slutligen fångas på. Förra året rapporterade det intäkter på totalt US $ 24,5 miljarder kronor och en nettovinst på US $ 902 miljoner euro.

Oturligt nog för Sun, tog det över två decennier innan visionen av nätverk som datorn nu har gått varvet runt och över två decennier för sent för företaget, som sedan har förvärvats av Oracle.

Det är olyckligt, men det är en återspegling av marknaden verklighet. Kommersiell framgång kan inte rida på innovation ensam. Det handlar också om att slå marknaden i rätt tid och se till dina kunder är redo att omfamna din innovation.

Kinda påminner mig om när jag köpte rätt uppsättning lottnummer … för dagen före rätt dragningen.

Medan världen klockor iPhone 7, Apple uppdaterar tyst iPad sortiment

Apple iPhone 7 händelse: Med siffrorna

Hur man titta på Apples iPhone händelse lever idag

Bye, bye ruttna appar: Apple strävar efter att rensa upp i App Store