Intels Haswell-Y lovar datorns prestanda i tablettform

På senare tid har Intel, fokuserat på sin Atom-processor och tabletter, men det finns en annan ny chip i sin familj som kan visa sig vara lika viktigt. De senaste Haswell-Y processorer använder så lite ström som de är nu ett alternativ för tabletter och 2-i-1-enheter.

Fokus på energieffektivitet i Core-processorer är inget nytt. Redan innan bärbara transporter skuggan datorer för första gången fem år sedan började Intel arbetar på makt och det har länge erbjudit en rad lågspänning Core-processorer – typiskt dimensionerade för cirka 15 watt jämfört med 37 watt för standard bärbara chips.

I början av året meddelade Intel en ny Y Series of ultralåg spänning processorer börjar med tredje generationens Ivy Bridge chips som märk maximalt 13 watt, men används så lite som 7 watt i typiska tablettanvändningsscenarier (något Intel kallar Scenario Design Driva eller SDP). Senare under året det rullade ut en uppdaterad fjärde generationens Haswell-Y familjen krymper SDP ner till 6 watt med en maximal uteffekt på 11,5 watts.The senaste parti, som Intel meddelade i juli men först nu blir tillgängliga, endast använda 4,5 watt (även om de fortfarande är dimensionerade för 11,5 watt på vissa bärbara arbetsbelastning).

Det kanske inte låter som en enorm skillnad. Men det är betydelsefullt eftersom det innebär att Core-processorer kan användas för första gången, i två-i-ett-enheter och tabletter som inte behöver en fläkt för kylning. Det innebär tunnare, lättare och tystare enheter – med prestanda jämförbar med en dator, men med batteritid som är mer som en tablett.

Hittills finns det tre av dessa 4,5-watts Haswell-Y dubbla kärnor (fyra trådar). Nybörjar Kärna i3-4012Y har en basfrekvens på 1,5 GHz och stöder inte turboläge. Core i5-4202Y och i5-4302Y liknar – båda har en basfrekvens på 1,6 GHz om 4302Y kan turbo något högre – men den senare har också stöd för Intels vPro, en uppsättning funktioner för företag.

Nästa generations Broad processor, som är tillverkad på en mer avancerad process och även på grund ut nästa år, bör driva effekt och prestanda per watt ytterligare. På Intel Developer Forum tidigare denna månad, visade bolaget en bild som indikerar att nästa generation Y Series kommer att föra den totala systemstart inklusive komponent ts såsom bildskärmen, minnet och SSD – ner till cirka 10 watt på ganska intensiv uppgifter.

Förra veckan meddelade första två-i-en Ultrabook som kommer att använda den senaste Haswell-Y-processorer. Spectre x2 är en löstagbar med en 13,3-tums 1920×1080 tablett som väger 2,1 pounds och ett tangentbord med två USB 3.0 slots HDMI och en SD-kortplats som ger den totala systemvikten till 4,3 pounds.It kommer att finnas tillgänglig i oktober strating på $ 1100 .

[Min kollega, Sean Portnoy, har skrivit, mer information om meddelanden HP: s;. Förra veckan]

Processorer, Intel lanserar 7: e generationen processorer för att driva 4K UHD till massorna, processorer, Vision och neurala nät driver efterfrågan på mer kraftfulla marker, datacenter, Nvidia lanserar virtuell GPU övervakning, analys, hårdvara, AMD slår tillbaka mot Intel dominans med Zen

Utöver detta Haswell-Y inte har sett bred antagande ännu, vilket är förbryllande eftersom det verkar vara ett bra alternativ för två-i-ett-enheter. Den nya Surface Pro 2, som Microsoft meddelade idag, verkar vara en bra passform för Core i5-4302Y, till exempel, men företaget istället valde 15-watts i5-4200U, vilket ger bättre prestanda och fortfarande hävdar att leverera bra batteritid. Det är svårt att säga om detta är på grund av begränsad tillgång till Haswell-Y eller andra frågor, såsom kostnad eller styrelsen yta som krävs. Hårdvara företag kan också vänta tills nästa år när Microsoft enligt uppgift kommer att släppa en 64-bitarsversion av Windows 8 som stöder Connected standby, en uppsättning funktioner som är särskilt önskvärd för tabletter och hybrider.

Med Bay Trail föra högre prestanda till låg effekt Atom linje för tabletter och Core-processorer skalning ner till lägre effekt, är det naturligtvis att bli en liten överlappning i mitten. Båda konkurrerar med ARM-baserade chips – från företag som Qualcomm, Samsung och Nvidia – liksom AMD: s Kabini och Temash processorer. I slutändan är det inte verkligen är viktiga för Intel så länge det gör vissa framsteg i mobilen. Spectre x2 ser ut som en bra start, men som med Bay Trail, måste Intel mer design wins visa Kärna kan verkligen arbeta i två-i-1s och tabletter.

Intel lanserar 7: e generationen processorer för att driva 4K UHD till massorna

Vision och neurala nät driver efterfrågan på mer kraftfulla marker

Nvidia lanserar virtuell GPU övervakning, analys

AMD slår tillbaka mot Intel dominans med Zen