Lazaridis och Balsillie: De två RIM hosers som förstörde BlackBerry imperium

Jag inte anser mig vara en särskilt hämndlysten person. Alla säger att jag är en riktigt trevlig kille och är bara det mest fantastiska och mest varm och rolig person att hänga med.

BlackBerry Playbook vs HP styrplattan, en berättelse om två Fel, Alas, dålig RIM och BlackBerry, vi kände dem väl, RIM: s överlevnad innebär all verksamhet för BlackBerry, Vad är slutspelet för RIM och Blackberry?

Men dammit Research in Motion, måste du gå och avbryta mina JÄTTAR VINNA NFC-mästerskaps eftersom du tycker att det är en bra tid att tala om för mig att efter vad som verkade som en evighet, slutligen kastade du ut de två clowner som förstört ditt företag? NU? Nu vill du berätta detta?

Detta kan inte vänta tills första måndag?

Okej, så låt oss tala om de två hosers som byggde en smartphone imperium och effektivt spolas ner en toalett, skall vi?

Mike Lazaridis och Jim Balsillie gång var killar som hade vision. I början av 1990-talet, Lazaridis, tillsammans med Balsillie hjälp bildade en av de tidigaste två-vägs trådlös datakommunikation företag vars insatser skulle så småningom leda till skapandet av den första riktiga smartphone, BlackBerry 6200-serien 2004 (den ursprungliga BlackBerry släppte 1999 var bara en tvåvägs alfanumerisk personsökare.)

Det var bokstavligen ingenting som BlackBerry 6200-serien när den släpptes. Det hade möjligheten att skicka och ta emot säker e-post, göra webbläsning, integrerad personlig informationshantering med skrivbordet kalendersynkronisering och det kan också köra program.

Alla dessa saker som vi tar för givet i smartphones idag.

I själva verket fanns det andra spelare som gjorde pionjärarbete i smartphones, men de var aldrig kunna uppnå den dragkraft eller produkt lojalitet RIM.

Företag som Microsoft och Palm försökte hänga med RIM och BlackBerry under de första åren av smartphone industrin med sina Palm OS och Windows CE / Windows Mobile produkter, men deras ansträngningar misslyckades.

Säkerhet, BlackBerry DTEK50 misslyckas att höja säkerhetsbygeln, säkerhet, Quadrooter “brister påverkar över 900 miljoner Android-telefoner, rörlighet, BlackBerry gör sin Hub programvara tillgänglig på Android-enheter, säkerhet, BlackBerry” förbättrad “krypto ger samma säkerhet, mindre förtroende

RIM hade praktiskt taget ett järngrepp på företagets kund och deras dominans av mobila meddelandetjänster industrin verkade praktiskt taget ogenomträngliga.

En av anledningarna till RIM har kunnat lyckas och andra inte kunde frodas är att Lazaridis och Balsillie kunde se de stora företagen värde samt myndigheter skulle sätta i kör sina enheter på ett säkert privat kommunikationsnätverk.

Med BlackBerry Enterprise Server och Research in Motion globala nätverk driftcentral i Waterloo genom vilken all meddelandehantering var “skjuts” till och från mobiltelefoner, etablerade BlackBerry sig som de facto-mobil dataenhet för företag och myndigheter.

Det var bokstavligen ingenting i början till mitten av 2000-talet som skulle kunna hota bolagets verksamhet.

Allt detta ändrades under 2007.

År 2007 var två viktiga produkter lanserats. Den första är Apples iPhone och andra införandet av Googles Open Source och Linux / Java-baserade operativsystemet Android, vilket resulterade i en första generationens luren produkt, T-Mobile G1, som lanserades 2008.

Båda dessa produkter visade teknik som var klart överlägsen i förmågan att BlackBerry OS 4 på RIM telefoner. Detta borde ha varit ett varningstecken för företaget, men det ignorerades. Arrogantly.

I juli 2008, efter en fenomenal år av försäljningen efter sin första produktlansering, lanserade Apple iPhone SDK, och deras App Store, som orsakade massiva störningar i smartphone industrin genererar återigen en helt ny industri av mobil applikationsutveckling.

I oktober 2009 införde Verizon Wireless den första Android 2,0 luren, Motorola Droid, som började en kedjereaktion av Android luren tillväxt på flera mobiloperatörer.

Som iPhone App Store, lanserade Motorola Droid med Android Market, vilket möjliggjorde en klick smartphone programinstallationer via molnet.

RIM skulle inte följa efter med sin egen applikation ekosystem / App Store, BlackBerry App World, till april 2009, nio månader efter Apples egen App Store lanseringen.

Trots Googles oförmåga att kontrollera OS: s splittring, har Android blivit en vild framgång, och upptar nu cirka 45 procent av den globala marknaden för smartphones.

Under denna tvåårsperiod mellan 2007 och 2009 beslutade RIM att ignorera dess konkurrens och helt enkelt stegvis förfina den teknik de redan hade i BlackBerry OS. OS 4 över till OS 5, endast små förbättringar.

År 2007 har varit inblandade i en $ 250M optionsredovisning screw-up, Balsillie (en revisor till yrket) avgick från sin styrelse ställning som ordförande, och samtidigt behålla sin vd och chef titel. Han kanske borde ha mer uppmärksamhet till verksamheten i hans företag än sin besatthet med att köpa sportklubbar.

Det var vid denna tidpunkt att båda dessa män skulle förmodligen kallade det avslutas och får mer pragmatisk ledningen att röra sig i.

Men det var inte att vara.

BlackBerry OS behövs en fullständig arkitektonisk översyn. Men Lazaridis och Balsillie var helt blinda för detta, trots interna grunder från företagets ingenjörer.

Dessutom under 2008 och 2009 drabbades ett antal uppmärksammade avbrott som upp allvarliga frågor om huruvida nätverket kunde skala eller var lika elastisk som alla trodde att det var RIM Network Operations Center.

RIM: s svar på iPhone och Android-telefoner var BlackBerry Bold och BlackBerry Pearl. Båda var fasta mönster, men var tekniskt underlägsen deras konkurrens.

Den första pekskärm BlackBerry, Storm, var en absolut tåg vrak. Storm lanserades uteslutande på Verizon i 2008, ansågs ett fullständigt misslyckande eftersom OS var aldrig riktigt avsedd för beröring och den faktiska pekskärm mekanismen själv var en besvärlig kludge.

Den andra versionen av stormen, som jag hade en möjlighet att granska, var inte mycket bättre.

År 2010 BlackBerry OS var verkligen visar sin ålder, som var Blackberry messaging säkert nätverk själv, som fortsatte att ha långa och återkommande avbrott.

Den första OS 6 enhet, facklan, som infördes i augusti 2010, var en mindre förbättring i att det var den första BlackBerry OS-telefon för att införliva ett modernt WebKit-baserad webbläsare som andra smartphone plattformar som redan åtnjuter.

Ändå var det oerhört powered jämfört med andra produkter på marknaden, och dess surfning erfarenhet, medan förbättrats från tidigare versioner, inte upp till nivå med antingen iPhone eller Android. Och jämfört med App ekosystem som både iPhone och Android plattformar hade, var det en absolut skämt.

Kvartal för kvartal, urholkar bolagets smartphone marknadsandel betydligt och så småningom faller i en avlägsen tredje plats till Android och iOS med Q4 2011.

Alla dessa saker som leder fram till slutet av 2010 borde ha varit nyckelskyltar för forskning varnings in Motion och dess två Co-vd. Men återigen, alla dessa ignorerades.

Och sedan januari 2010 kom. iPad.

Vi vet alla vad som hände när iPad släpptes – det var skapandet av den moderna tablettindustrin.

Lazaridis och Balsillie var helt blindsided av detta. Apple hade nu en banbrytande produkt som sålde som smör, som var knuten till en ansökan ekosystem som körs på ett operativsystem som var ljusår före vad som körs på sina mobiltelefoner, så att de kunde inte bara ta OS de hade och kasta den på en tablett.

Stormen hade redan visat att det inte skulle fungera på en pekskärm smartphone plattform, än mindre en tablett.

De ignorerade Apple och även Google för tre år. De hade inget där att slå tillbaka med.

I desperation, tre månader efter lanseringen av iPad, gick de och köpte en lösning, QNX Software Systems, ett kanadensiskt företag som sålde en specialiserad OS för vertikala realtids mulititasking applikationer.

Medan grunderna för QNX OS var fast, det var saknade många av de bitar som behövdes för att ligga till grund för RIM: s nästa generations mobiltelefoner och även tablett som det behövs för att starta för att konkurrera med iPad.

också Läs

Jag har redan berättade om varför Playbook lansering katastrof var i huvudsak ett resultat av förvaltningen misslyckande. Kedjan av skruv ups och felsteg var stora.

Man kan säga att det var en kollektiv ansträngning på den del av RIM, men i slutet av dagen, Co-VD, Lazaridis och Balsillie gjorde det slutliga beslutet att lansera produkten i en obearbetad form som var oförmögen att fungera på deras messaging nätverk utan en tjudrad smartphone.

Att lägga sten på industrin, Playbook levereras också utan en fast utvecklare uppsättning verktygslådor och API: er redo att gå att bygga övertygande program för att skilja den från dess konkurrens.

Och detta var en enda katastrofalt fel bland en lång kedja av hantering envishet och oförmåga att förnya det förmodligen kosta dem deras ledarskap.

Medan Playbook är för en uppdatering 2.0 i Feburary som kommer att ha Android kompatibilitet samt integrerad e-post och PIM funktioner som ingenstans att ses enheten i produktens mars 2011 lansering, och produkten har slutligen en infödd SDK till producera högpresterande C ++ applikationer, är det förmodligen för sent för plattformen för att göra några betydande framsteg mot antingen Apples iPad eller Android.

Och hur är det med de BBX-baserade telefoner som påstås rädda företaget från irrelevans? Det är inte förrän Q4 2012, precis i tid för Maya Apocalypse.

Man skulle hoppas att företaget skulle göra några drastiska förändringar för att förbättra sin syn, men det verkar som nytillträdd vd, Thorsten Heins, nöjer sig med att följa i fotspåren av hans föregångare, som snarare än buga ut ur företaget helt har beslutat att stanna på som oberoende styrelseledamöter och styrelsemedlemmar.

Heim kommentarer om vistas naturligtvis inte inger förtroende att RIM är på bättringsvägen och på sin väg mot att återupprätta sitt ledarskap i branschen. Två McKenzie Brothers på Research in Motion är verkligen illa nog, att inte tala om tre.

Kommer Mike Lazaridis och Jim Balsillie gå till historien som innovatörer eller hosers? Prata tillbaka och låt mig veta.

BlackBerry DTEK50 misslyckas att höja säkerhetsbygeln

“Quadrooter” brister påverkar över 900 miljoner Android-telefoner

BlackBerry gör sin Hub programvara tillgänglig på Android-enheter

BlackBerry “förbättrad” krypto ger samma säkerhet, mindre förtroende