Mätning ThinkPad: Före (IBM) och efter (Lenovo)

Har Lenovo förlorade oavsett mojo ThinkPad hade? Den enkla frågan en hel del diskussion på elaptopcomputer.com och det är värt att begrunda. Problemet: Mäta Lenovos prestanda beror på en hel del anekdoter med få konkreta svar.

Som bakgrund, John Sheesley frågade en enkel fråga: Har Lenovo förstört ThinkPad? John beskrev historien – IBM lossas sin PC-enheten till Lenovo 2005 – och noterade att de senaste ThinkPad bara verkar inte ha passform och finish som tidigare. Frågorna om Lenovo har dykt upp tidigare, men är ganska aktuell idag eftersom jag rökt (bokstavligen) tre T42s – äldre ThinkPad – på torsdag. Tarmar av den bärbara datorn började röka så jag har en lånad som kommer att uppgraderas till en annan Lenovo under de närmaste veckorna.

Lenovo talesman Ray Gorman svarade

Jag tror ThinkPads är lika bra som någonsin och röstade därefter. Även om jag misstänker att det finns andra Lenovo anställda som har röstat i detta forum, skulle jag satsa att du också har lockat väljare som är anställda av våra konkurrenter. Även i båda fallen är det ganska förutsägbart hur varje skulle rösta, är det intressant att det finns egentligen bara två bärbara PC varumärken som har sina egna fan forum och passionerade entusiaster. Jag är ganska säker på att förklara att ThinkPad är ett av dessa två.

I många avseenden är Lenovo inte annorlunda än någon annan PC-tillverkaren – uppfattning är verklighet. Till exempel, har en hel del folk hade problem med Dells kundtjänst under de senaste fem åren. Jag har inte haft några problem. Självklart, om jag får hit med en undersökning Dell kommer att klara sig bättre än någon som brändes.

Men frågan om ThinkPad kvalitet i Lenovo tid är inte lätt att svara på. Uppgifterna är övertygande och vad du verkligen har är en massa folk opining om ThinkPad när det var en del av IBM imperiet mot det senaste från Lenovo.

Att lösa denna poäng jag gick till den plats som har den mest objektiva, historiska data jag kunde hitta: Consumerreports.org, en tjänst som jag rekommenderar. En Consumerreports.org prenumeration på $ 26 per år – $ 19 om du får tidningen – betalar sig många gånger om.

Jag läste igenom Consumer Reports betyg på bärbara datorer i artiklar publicerade under 2004 och 2008. Under 2004, dåvarande IBM ThinkPad verkade gradera högre i de nischer som omfattas av Consumer Reports. I en Augusti 2008 berättelse, Lenovo ThinkPad X300 gjorde näst sista av åtta bärbara datorer i 13,3-tums modellen kategori. Lenovo hade andra plats och fjärde plats finish av fem 14,1-tums modeller utvärderas. Bland 17 15,4-tums bärbara datorer rankade Lenovo hade en sjätte plats efterbehandlare (ThinkPad T61), 11: e plats (ThinkPad R61) och sista (IdeaPad).

Datacenter, IBM lanserar nya Linux, Power8, OpenPower system, stora datamängder, IBM att använda AI att tämja stora uppgifter i sitt andra afrikanska forskningslabb, artificiell intelligens, IBM Watson:? Här är vad en filmtrailer skapad av en AI ser ut , CXO, IBM lanserar branschplattformar, blockchain enhet och byter global business services Exec

Nedre raden: Dina känslor om Lenovo är en crapshoot. Lenovos X300 var den näst mest dyr 13,3-tums bärbar dator bakom MacBook Air, men Consumer Reports dinged det på många områden. Men företagens arbetshästar som T61 gjorde ganska bra i rankingen.

Här är en titt på 2003 reparationshistorik för bärbara datorer från Consumer Reports, som publicerat betyg i september 2004.

Och sedan finns det reparationshistorik för bärbara datorer spåras via en Consumer Reports undersökning från 2003 till 2007. Consumer Reports publicerade den i augusti 2008.

En anmärkningsvärd sak: Dessa reparations siffror är alla inom en tre procent felmarginal. Är det möjligt att det är eftersom varje PC-försäljaren är outsourcing tillverkning till samma entreprenör? Ändå Lenovo verkar bära ThinkPad facklan åtminstone lika bra som IBM gjorde.

Tankar?

IBM lanserar nya Linux, Power8, OpenPower system

? IBM att använda AI att tämja stora uppgifter i sitt andra afrikanska forskningslabb

IBM Watson: Här är vad en filmtrailer skapad av en AI ser ut

IBM lanserar branschplattformar, blockchain enhet och byter Global Business Services Exec